Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


OKTV 2007/2008

2008.01.26

2.2.3. Filozófia

A tantárgy versenyében az alább leírtakon túl az 1. pontban foglaltakat is figyelembe kell venni. A verseny egy kategóriában és három fordulóban zajlik. A versenyre való felkészülésnél irányadóak a filozófia tantárgy részletes érettségi követelményeiben foglaltak, a felkészüléshez ajánlott szerzők és művek bibliográfiája szintén megtalálható az érettségi követelményekben. A jelentkezési határidő – más versenyektől eltérően – 2008. január 25. (péntek).

A verseny anyaga

Első forduló

         Írásbeli (időtartam 120 perc, elérhető pontszám 50 pont).

         Feladatlap megoldása, amely a filozófia alapvető ismereteit tartalmazza. A következő témakörök fordulhatnak elő:

         a filozófia alapvető fogalmai;

         kiemelkedő filozófusok meghatározó gondolatai;

         a filozófiatörténet korszakai;

         jellemző filozófiai problémák.

A feladatlap tartalmának és követelményszintjének meghatározásában irányadóak a középszintű érettségi követelmények. A feladatlapok megoldásához segédeszköz nem használható.

Második forduló

         Írásbeli (időtartam 240 perc, elérhető pontszám 90 pont).

         A feladat a helyszínen megadott négy különböző filozófiai probléma közül egy választott téma elemzése zárthelyi dolgozatban. A versenyzőknek filozofálási készségükről és filozófiatörténeti alapismereteikről kell számot adni. A dolgozat elbírálásakor a gondolkodás önállóságát, az érvelési készséget és a filozófiatörténeti ismereteket értékeli a versenybizottság.

         Irányadóak az emelt szintű érettségi követelmények.

A feladat megoldásához semmilyen segédeszköz nem használható.

Harmadik forduló (döntő)

         Szóbeli (elérhető pontszám 90 pont).

         Az emelt szintű érettségi követelményekben található, és a bizottság által a második fordulót követően kiválasztott 4 filozófiai probléma közül egy téma bemutatása (felkészülési idő: 20 perc).

A verseny szervezése

Az első forduló időpontja: 2008. február 22. (péntek).

         A fordulót az iskolák bonyolítják le.

         A dolgozatokat a szaktanárok (szaktanári munkaközösségek) értékelik központi javítási útmutató alapján.

         A dolgozatok közül csak azokat kell az OH OKÉV Központjába felterjeszteni, amelyek elérték a versenybizottság által meghatározott pontszámot. Az általános részben foglaltaknak megfelelően a határidő betartását a postabélyegző (kézbesítőkönyv) igazolja. A határidő után felterjesztett dolgozatokat az OH OKÉV elbírálás nélkül visszajuttatja az iskoláknak.

         A beküldött dolgozatok közül a továbbjutási létszámhatárnak legfeljebb a kétszeresét kitevő legjobbakat a versenybizottság felülvizsgálja, meghatározza a továbbjutás ponthatárát, és az OH OKÉV az iskolai ADAFOR programon keresztül 2008. március 7-éig (péntek) értesíti az iskolákat az eredményekről.

A második forduló időpontja: 2008. március 17. (hétfő), 10 óra.

         A fordulót az OH OKÉV Központja szervezi az általa kijelölt helyszínen, amelyről az ADAFOR programon keresztül értesíti az érintett iskolákat legalább egy héttel a forduló előtt.

         A dolgozatokat a versenybizottság értékeli megadott szempontok alapján, és az OH OKÉV az iskolai ADAFOR programon keresztül 2008. március 28-áig (péntek) értesíti az érintett iskolákat az eredményekről, valamint a bizottság által kiválasztott 4 témáról a döntőbe jutott versenyzők felkészüléséhez.

         A versenybizottság az első és a második fordulós dolgozatok pontszáma alapján – a lehetséges létszámhatáron belül szigorú szakmai szempontok szerint – választja ki a döntőbe jutó versenyzőket.

A harmadik forduló (döntő) időpontja: 2008. április 11. (péntek), 10 óra.

         A fordulót az OH OKÉV Központja szervezi az általa kijelölt helyszínen.

A verseny végeredményét a három fordulóban elért eredmények összesítése alapján kialakult sorrend adja. Pontazonosság esetén a döntőben szerzett pontszám határozza meg a helyezést.